Diverse musikere: JOLA Hidden Gnawa Music in Brussels

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE I Belgiens hovedstad bor der et halvt hundrede gnawa-musikere. Derfor kaldes Bruxelles også Europas gnawa-hovedstad. Gnawa er en primært marokkansk/algerisk form for islamisk sang og musik – en kombination af poetisk recitation og sang med traditionel musik og dans. Indenfor traditionen taler man om det, der på regional, arabisk dialekt kaldes en JOLA (på moderne dansk: en tour). Begrebet refererer til, at en gnawa-musiker ikke anses for en ”rigtig” gnawa-musiker, før han har forladt sin læremester og er draget ud på tour – fra by til by – for at møde andre gnawa-musikere og tage ved lære af dem – både hvad angår teknik, lyd og tankesæt. Albummet her er en ”rundrejse” i den variation af udtryk, traditionen udmønter sig i – alene i Bruxelles. Man er som lytter med på en spirituel rundrejse – med ofre, processioner, takkedans og trancer. Og med fremragende udøvere som Achraf, Jalal og Marwan Abantor, Hanane Abdallah, Abderrahman og Driss Benjaafar, Hicham Bilali, Ayoub Boufous, Abdennour Dahou, Badr El Hernat, Driss Filali, Yassine Ghailani, Aziz Mlustaid, Abdelwahid, Bachir og Rida Stitou o Mohamed Zafzaf. Det slående er rigdommen, farvespektret, virtuositeten og det helt igennem autentiske, ægte, ærlige.

**** / Muziekpublique / 69 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share