Anders Hagberg: North

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den svenske fløjtenist og saxofonist, Anders Hagberg, har før bevist sit værd som komponist og arrangør. Og nu gør han det igen-igen med sit nye album, North. Bag sig har han denne gang pianisten Joona Toivanen, bassisten Johannes Lundberg og percussionisten Helge Norbakken. Og sammen skaber de fire altså – på baggrund af Hagbergs kompositioner og under hans ledelse – et sanseligt smukt, melodisk og jazzet lydbillede, der på én gang emmer af nordisk melankoli og klassisk dybde. Men selv om der således er tale om musik af originalt tilsnit, står det også klart, at de fire intuitivt forstår hinanden, retningen og kunstens sjæl. Og når dertil lægges, at Hagberg i hovedparten af numrene optræder med sin bas- eller altfløjte – et i jazzsammenhænge meget utraditionelt instrument – nærmer man sig en indkredsningen af udtrykkets karakter og styrke. Musikken er klart jazzet, rundet af svensk jazz- og visetradition, men den har også et tilsnit, der giver associationer til kammerjazz – til vidder, klippelandskaber, uendelige skovstrækninger og søer med fascinerende krusninger på overfladen og store, ukendte dybder. I den forstand fremstår Anders Hagbergs musik som soundtrack til f.eks. Kjerstin Ekmans mere mørke, litterære fortællinger – en roman som Hændelser ved vand.

**** / Prophone  Records / 50 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share