Terje Rypdal: Conspiracy

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Terje Rypdal er en af den norske jazzscenes helt store. (Dem er der i øvrigt en del af). Han har af samme grund (og fordi den norske jazzscene og det tyske pladeselskab, ECM, unægtelig er så tæt forbundet) igennem årtier været knyttet til det legendariske, tyske label og her med skabt en række væsentlige, respektindgydende og originale udgivelser – med afsæt i sine egne kompositioner, egne lydlandskaber, egne præferencer. Og med afsæt i guitaren og elektronikken. Dét er også tilfældet på Conspiracy, hvor han i øvrigt akkompagneres af Ståle Storløkken på keys, Endre Hareide Hallre på bas og Pål Thowsen på trommer og slagtøj. Musikken på albummet domineres af elektronikken og er (for det meste) pågående, insisterende, voldsom – energisk. Men også, i passager sfærisk, søgende, luftig – stilfærdig. Især sidstnævnte passager rammer mig. Det gør f.eks. et par numre som By His Lonesome og Baby Beautiful. Begge disse numre er smukke, detalje- og farverige, drømmende, næsten filmiske. Fint balancerende mellem jazzen og den mere psykedeliske form for rock, som eksempelvis Pink Floyd bragte til torvs i 70’erne.

**** / ECM Records / 35 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share