AySay: Kervane

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE AySay er en nyere dansk / kurdisk trio anført af Luna Bülow Ersahin på sang og saz (et traditionelt anatolsk strengeinstrument tilhørende lut-familien). Og Kervane er trioens kun anden EP.

Bag sig har Luna Bülow Ersahin Aske Døssing Bendixen på analogt og digitalt slagtøj og Carl West Hosbond på guitar. Og sammen skaber de tre altså med deres musik en dybt fascinerende, brobyggende og fin form for smooth indiefolk med elementer af traditionel, anatolsk musik og moderne, vestlig pop.

På mange måder minder musikken mig om den, som danske Sorten Muld for år tilbage slog igennem med – deres musik var bare en form for nordisk noir folk.

Men AySay har faktisk også samarbejdet med Sorten Muld (der i øvrigt selv snart udsender nyt) og eksempelvis givet dem lov til at lave et mash-up af åbningsnummeret på Kervane, ”Glød”.

AySay tilfører bare sin musik det klare kurdiske element, som giver trioens udtryk en særlig eksotisk dimension, set i forhold til Sorten Mulds. Der er et særligt himmelstrøg, en storslået horisont og en tilbageskuende fremadrettethed over AySays udtryk. Og dét i sig selv gør denne trios musik eksotisk.

At trioen med sangerinden Luna Bülow Ersahin i front så oven i købet formår at kombinere klangbillede med rodnet og evne til at forbinde tradition og fornyelse er bare ekstraordinært bemærkelses- og anerkendelsesværdigt. Det forekommer endda helt naturligt at Luna Bülow Ersahin sprogligt svinger mellem dansk, kurdisk og sit helt selvopfundne tyrkiskklingende vrøvlesprog.

EP’ens titel, Kervane, er et eksempel på Luna Bülow Ersahins vrøvlesprog. Den unge kvinde, der er vokset op i et hjem med både dansk og kurdisk/tyrkisk sprogbrug, skrev sangen i den sikre overbevisning, at ordet var tyrkisk og betød karavane. I stedet for at rette ordet, valgte hun og trioen at ”gå med vrøvlesproget” og i dette ords tilfælde lade det illustrere fænomenet, at mennesker, der som i hendes tilfælde er forbundet til to kulturer, ofte oplever et utilstrækkeligt kendskab til egne rødder. Titelnummeret handler af samme grund om følelsen af ”at snuble i livets balancegang”.

Sangene på Kervane er helt generelt ”oprørssange” om kærlighed, nærvær og retten til at eksistere på egne præmisser. De symboliserer kampen mod status quo. Ikke gennem krig, men gennem en opløftende insisteren på, at der er plads til alle. Derfor gennemtrænges udtrykket også af løfterige klange og vibes.

Personligt falder jeg mest for sangene ”Glød” og ”Canlar Anlasin”, fordi de både lyrisk og musisk er så forfriskende, fornyende og formfuldendte.

Og det, at både saz-mesteren Orhan Özgür Turan og den fransk/tyrkiske gruppe Seyyah gæsteoptræder, er bare endnu et plus.

AySay var i 2019 nomineret som ”Årets nye talent” ved DMA World, og nummeret, ”Canlar Anlasin”, må for min skyld gerne nomineres som ”Årets world track” 2020.

**** / Eget selskab / 20 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share