Eivør: Segl

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den færøske singer-songwriter / elektro-folk-sangerinde, Eivør, udgav sit seneste studiealbum, det anmelderroste, engelsksprogede Slør, i 2017.

Nu udsender hun så på sit eget, nye label et ny album, færøsk- og engelsksprogede Segl, som 1) klart ligger i forlængelse af hendes tidligere udgivelser og understreger hendes helt unikke styrke og spændvidde som sangskriver og sanger, og som 2) understreger hvor opsat hun er på også at udfordre sig selv og os med nye klange, landskaber og følelsesudbrud.

Segl er et modigt album. Det, der nok af alle hendes hidtidige bedst afspejler, vejrets og udsynets omskiftelighed på fødeøen i det nordatlantiske. Til tider er der solskin og vindstille, til tider rusk og regn. Sådan er det også med musikken på Segl, hvorpå Eivør med markant fokus på kontrasterne går i elektronisk retning.

Personligt bliver jeg meget berørt af mere konventionelle og enkle ballader som ”Hands”, ”Truth” og ”Only Love”. Men jeg finder også næring i albummets øvrige, mere komplekse skæringer. Masser faktisk. Og jeg opdager – som når jeg har lyttet til hendes andre album – at hver eneste lytning afslører nye detaljer og afføder en spontan trang til at lytte igen.

For igen-igen står det klart, at Eivør både teknisk og kunstnerisk er en vidtfavnende mester, en kunstner af intet mindre end Guds nåde! Hun kan betvinge instrumenter og vokal som ellers kun englene; skabe store fortællinger og formidle store følelser; betræde nye naturstier og tilsyneladende ubesværet gå på vandet – lige som hendes frænde i det nordatlantiske, Björk, kan.

Segl rummer så mange aspekter, så mange finesser, så mange momenter, at det – tro mig – har potentialet til at blive det mesterværk, som man også om ti og tyve år vil tale om og tage frem igen og igen. Albummet rummer skæringer med hit-potentiale – et nummer som ”Let it Come”, svulstige romancer – et nummer som ”Patience”, sakrale højdepunkter – et nummer som ”Stirdur Saknur”, foruden inderlige, intime ballader – som ”Gullspunnin”. Dette sidstnævnte nummer, som også er albummets sidste, er nok min favorit blandt alle de sublime numre, Eivør har klemt ind på Segl.

****** / Eivør / 44 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share