RoemerKlindtHjorthHeymanDombernowsky: Oprindelse

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Bag det lange, uudtalelige gruppenavn står fire musikere og en producer: guitaristen Anna Roemer, pianisten Mads Klindt, tangentspilleren Palle Hjorth, produceren Nikolaj Heyman og trommeslageren Peter Dombernowsky. Og deres fælles debutalbum, Oprindelse, det er et overraskende stringent og stilsikkert album med instrumental, elektroakustisk musik, der tematisk kredser om begrebet langsomhed!

Man kan – selv om musikken er elektroakustisk – høre numrene som spejlbilleder af naturfænomener og –oplevelser såsom solens frembrud på himlen, isens smelten ved søens bred, vandets klukken i vandløbet, regnens trommen på ruden, bladenes raslende dans i vinden, etc. I hvert fald skal man ikke inddrage mange ord fra naturens verden, før man forbinder musikken på hele albummet med naturfænomener. I den forstand afspejler albummet natur snarere end kultur. De syv skæringer på albummet har da også titler som: ”Oprindelse”, ”Flod”, ”Iskrystaller”, ”Skjul”, ”Horisont” og ”Nattevandring”.

Man er som lytter med Roemer, Klindt, Hjorth, Heyman og Dombernowsky ude i naturen; i kontakt med naturen; ét med naturen; eller i kontrast til (noget af) naturen, involveret i noget ildevarslende – det gælder f.eks. i nummeret ”Jagt”, der byder på et soundscape, der spontant giver trang til at stikke af, før bøssen brager løs.

Under alle omstændigheder – ser man titlen, og lytter man til det enkelte nummer, oplever man en overensstemmelse mellem titel, ambition, vision og forløsning. I den forstand lykkes de fem. De skaber klare billeder, klare fortællinger, der i alle tilfælde langsomt folder sig ud og gør lytteren til en medfortæller.

Musikerne og deres instrumenter kommunikerer indbyrdes. Lytter, afventer, bidrager, dagdrømmer. Og skaber – alt i alt – syv smukke fortællinger med finesser og raffinementer, tyngde og dybde, ro og sjælefred eller angst og bæven. Kapelmester, Anna Roemer, som i øvrigt snart er albumaktuel med et andet band, Kaleiido, brillerer, så man vitterligt tror, at der her er en kunstner, der kan nå langt – både på baggrund af hendes musikalitet og på baggrund af hendes instrumentale kunnen. Det er meget imponerende.

**** / Svinefryd / 40 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share