Niels Munk: Fantasilaboratoriet

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazztrompetist og –komponist, Niels Munk Petersen, pladedebuterer med albummet, Fantasilaboratoriet. Et album, der – hvad den musisk / kompositoriske kvalitet angår – er bemærkelsesværdigt. Musikken er således lyrisk smuk; ramt af en særlig, nordisk melankoli; ikke formfuldendt, men menneskelig, levende; den rummer skønhedsfejl, men emmer også af autenticitet og stringens; og overbeviser på det grundlag.
Niels Munk Petersen er fra Nordjylland, men uddannet i Skandinavien og inspireret af bl.a. den amerikanske trompetist, Christian Scott. Impulserne fra de tre destinationer samles på forunderlig vis på Fantasilaboratoriet. I en moderne, melodisk, næsten eklektisk form for jazz, som både rummer elementer af noget mystisk og elementer af noget helt naturligt forekommende.
Bag sig – eller med sig – i studiet har kapelmesteren haft det virtuose klavertalent, Dan Hjort Jensen; den yderst kreative kontrabassist, Jens Mikkel Madsen (kendt fra I Think You’re Awesome); og den stærkt innovative trommeslager, Jonathan Jull Ludvigsen (kendt fra Athletic Progression). Alle bidrager de med deres respektive kvaliteter i de åbne kompositioner.
Afslutningsvist – på albummets sidste skæring, ”Alt hvad jeg har gjort” – udvides besætningen med den herboende, estiske sangerinde, Karmen Rõivassepp, som med glasklar stemme synger sangen, ”Alt hvad jeg har gjort” – en sang, der er baseret på et digt af forfatteren, Olga Ravn.
Albummets bedste skæringer er – udover ”Alt hvad jeg har gjort” – åbningsnummeret, ”Laboratory Music”, og nummeret, ”Song for July”. Begge disse numre afspejler for eksempel hvor fornemt raffineret, sammenspillet mellem Niels Munk Petersen og Dan Hjort Jensen er blevet. Og begge afspejler, og de er bevidste om, at de begge er fra landet, hvori tågen letter. Jeg mener i hvert fald, at jeg kan høre tråde tilbage til Carl Nielsen og den klarhed, som med ham blev blotlagt, når tågen lettede. Og tråde til nutidige navne som Hvalfugl og Svaneborg Kardyb.

**** / Jaeger Community Music / 44 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share