Ale Möller: Xeno Manía

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Svenske Ale Möller, også kaldet ”den nordisk folks godfather”, fejrer sine første 50 år som udøvende musiker med udgivelsen af bestillingsværket, Xeno Manía. Selv indrømmer han, at bestillingen fra Sveriges Radio stak af – eller rettere, at han som komponist og skaber af værket lod sig rive med af flere forskellige impulser og inspirationskilder, da han tog hul på arbejdet med at skrive Xeno Mania. Til gengæld hersker der heller ikke tvivl om, at det endelige resultat af hans indsats, musikken på albummet, er ambitiøs, mange facetteret og original – balancerende mellem traditioner med rødder i Indien, Vestafrika, Grækenland og Sverige; mellem kammermusik, big band jazz og folk. Multiinstrumentalisten med den globale orienteringstrang – og hans otte superdygtige sidemen – fortæller historier, kreerer lydlandskaber, som rummer dramaer, temperamenter og farver. Nogle af numrene er lyse, andre er mørke. Nogle er tillokkende, decideret dragende. Andre er sørgmodige, udslukte. Men alle er vedkommende, sanseligt stærke. Og alle er hilsner til fire navngivne, men afdøde inspirationskilder: senegalesiske Gibril Bah, indiske Tarak Das Baul, græske Barba Thodoros og svenske Röjas Jonas. Smukkeste skæringer er efter min mening numrene, Night Light og Seven Valleys.

**** / Quality Recordings / 56 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share