Karen Rosenberg: Same Soul

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Det er en halv snes år siden, Karen Rosenberg – også kendt under kunstnernavnet, Karen – sidst udsendte et nyt album. Men nu lander der et. Oven i købet et meget markant et som afspejler, at sangerinden i de seneste år gradvist har vendt sig fra R&B-musikken til vokaljazzen. Og lad mig bare afsløre det: med albummet, Same Soul, melder Karen Rosenberg sig således seriøst ind i jazzsangerindernes Superliga.

Alle sangene på hendes nye album er støvede, melodiske – New York Style. Og teksterne? De er hendes moderne skildringer af livet med skilsmisser, delebørn og gentagne kærlighedsforhold – Nordic Style. Samlet set innovativt fornyende.

At dét hele er innovativt fornyende skyldes imidlertid ikke bare Karen Rosenberg, men også det band hun har haft med sig i studiet – nogle pt. interessante navne fra den danske jazzscene: pianisten Zier Romme, bassisten Matthias Petri, trommeslageren Andreas Svendsen, trompetisten Erik Kimestad og saxofonisten Søren Høst. De og deres kapelmester præsterer et sammenspil, der er prisværdigt. Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det er Karen Rosenberg der med sine vokale raffinementer samler udtrykket som helhed. Men der er heller ikke tvivl om, at hendes band understøtter hendes budskab noget nær formfuldendt. Karen Rosenbergs vemodige vokal, hendes fraseringer, hendes pitch – kombineret med akkompagnementet – er meget nær bulls eye. Ballade følger ballade, og konsekvent med virtuositet og teknisk / kunstnerisk overskud.

Støvede ballader som Behind Me, All You Are og Move er næsten gribende i deres enkle, smertelige udtryk. Næsten perfekt håndteret af Karen Rosenberg og Zier Romme (m.fl.). Udtrykket rummer en autenticitet, en nødvendighed, en – ja, netop smerte, der gør, at sangene fremstår dybt seriøse. Man er således ikke et sekund i tvivl om, at det er alvor det her. At der bag udtrykket findes en levet erfaring kombineret med et vokalt og instrumentalt håndelag; at der findes en kunstnerisk åre og en sans for formidling.

Same Soul er Karen Rosenbergs hidtil bedste. Derfor må man også hilse genreskiftet velkommen. For her er en sangerinde med sans for vokaljazzens sjæl.

**** / GL Music Entertainment / 39 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share