Stine Michel: Sommerfugledalen

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Det er 30 år siden, Inger Christensens epokegørende digte / sonetter med titlen, Sommerfugledalen, udkom. Digtsamlingen / sonetterne bragte den danske forfatter op i verdens litterære elite, hvorfor hun da også i flere år blev nævnt, når Nobelpriskomitéen skulle drøfte, hvem der skulle have verdens største litterære hædersbevisning.

Mange andre danske kunstnere har siden udgivelsen fundet inspiration i digtene – heriblandt en række musikere. Og nu altså også Stine Michel, som før har ladet sig inspirere af litterære værker. Den danske folk-/pop-sangerinde er faldet for det musiske element i digtene og har med afsæt i Inger Christensens tekster skåret et materiale til.

Det materiale er blevet til 19 stilsikre sange om sommerfugle, skønhed og sanselighed. ”Stilsikre” dog i den forstand, at hun i flere tilfælde balancere mellem et voksen- og børne-musisk udtryk. (Stine Michel har lavet flere album med såkaldte ”musikfortællinger”, der specifikt henvender sig til børn, og hun har også fortjent modtaget en Carl Pris i 2016).

Sommerfugledalen er Stine Michels 13. album på 18 år. Genremæssigt ligger det i forlængelse af hendes hidtidige voksen- og børnealbum – det vil sige, at det musisk balancerer mellem folke-, verdens- og popmusik.

Den balance forekommer både facetteret, original og naturlig. Også fordi den er så stærkt supporteret af sidemen som Henrik Goldschmidt (klarinet) og Bilal Irshed (oud). Førstnævnte har til og med komponeret fire af de 19 musikstykker, Stine Michel resten. Værd at bemærke er det, at Pelle Fridell og Maj Berit Guassora står bag flere blæserarrangementer, og at Stine Michel har fået hjælp af Søren Zahle til at arrangere kor. Når man hører et korarrangement som det i ”Blomsterspor” er man genremæssigt nær ved at læne sig op ad det sakrale. Dét nummer er måske af samme grund et af albummets allerbedste – det er raffineret, dybt, næsten gospel-agtigt.

Et andet af albummets højdepunkter er sangen, ”Fortabte blik”, som næsten genremæssigt er som popmusik med elementer af marchmusik, og som stærkt beriges af, at man – som i flere andre sange – hører elementer af Inger Christensens egen, særegent messende oplæsning.

****  /  GO Danish Folk Music  /  54 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share