Helga Myhr: Andsyning

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Norske Helga Myhr har med Andsyning skabt et usædvanligt album. Myhr er i forvejen en anerkendt komponist, instrumentalist og vokalist. Men med Andsyning synes hun at sigte højere end nogensinde før. Hun har selv komponeret al materialet, hun synger selv alle sangene (og lydene), og så spiller hun selv sin elskede hardangerfele til UG. Men det mest usædvanlige ved Andsyning er alligevel, at Helga Myhr i sine kompositioner og forløsningen heraf på graciøs vis formår at kombinere sine rødder i den traditionelle, norske folkemusik med sin helt særegne evne til at forny. Andsyning har både noget ”gammelt” og noget virkelig nyt over sig. Musikken må genrebetegnes som folk/roots, men den kan også betegnes som avantgardistisk neofolk. Den er kompleks, facetteret, rigt ornamenteret og skabt i et forrygende sammenspil med bassisten Adrian Fiskum Myhr, vokalisten Malin Alander, violinisten/harpenisten Rasmus Kjorstad og percussionisten Michaela Antalová. Sangene, eller rettere, teksterne, de kan i tre af de syv numre tilskrives den norske poet, Margit Lappegard (1918-2011). Såvel tekster som musik spejler på sin vis fortid og nutid i en fascinerende, lettere uigennemtrængelig refleks. Det er meget fascinerende. Smukkest og mest melodisk udført i sangen, Eg går.

****  /  Heilo  /  45 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share