Tineke Noordhoek: Sangvinsk / Kolerisk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Tineke Noordhoek er en ener på den danske musikscene. Hun har både klassisk og rytmisk baggrund. Er komponist og vibrafonist m.m. Skriver til plader, drama, film og børneforestillinger. Spiller i flere forskellige sammenhænge, til flere forskellige slags publikummer. Og så er hun en original, en slags avantgardist, der (for så vidt angår hendes egen kunst) tænker i store linjer – senest i et koncept bygget op omkring de fire temperamenter – melankolikerens, flegmatikerens, kolerikerens og den sangvinskes. Om hvert temperament har hun skabt nogle numre, som hun har udgivet på to LP’er, hvor hver side repræsenterer ét temperament. Nu er anden LP med to sider af sagen – Sangvinsk / Kolerisk – kommet på gaden, og dén er aldeles insisterende. Sangvinsk er skabt i et samarbejde med de tre avantgardistiske vokalister Randi Pontoppidan, Anna Mose og Johanna Sulkunen; selv spiller Tineke Noordhoek marimba og klokker. Kolerisk er skabt sammen med violinisten Karen Humle, trompetisten Tomasz Dabrowski, trombonisten Jakob Munck, pianisten Signe Østlund Jacobsen og trommeslageren Johannes Østlund Jacobsen; selv spiller Tineke Noordhoek slagtøj. Hvor musikken på Sangvinsk er skrigende, himmelsk og på mange måder befriende skøn, er musikken på Kolerisk skramlende, til tider urovækkende, til tider underfundig. Tineke Noordhoek har alle dage være optaget af stemninger, klange, grooves og melodier – med improvisation som det bærende element – men på Sangvinsk / Kolerisk har hun mere eller mindre fortrængt det melodiske (i hvert fald på Kolerisk). Til gengæld demonstrerer hun til fulde sin spændvidde som komponist, arrangør og musiker, og alene dét er en fryd. Man får som lytter adgang til en vidtfavnende kunstner, en insisterende ”stemme”, en bedste(mor) med slag i.

****  /  Gateway Music  /  43 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share