Ane Brun: Portrayals

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Norske Ane Brun er en af Skandinaviens største folk-pop-sangerinder. Hun er en kunstner med en usædvanlig stemmekontrol; en helt særlig evne til at leve sig ind i en følelse og stemning; og en lige så særlig evne til at omsætte sin indsigt og forståelse til en gribende, intens og intim beretning. Således også her – på hendes nye, minimalistiske, akustiske album, Portrayals, som dog er noget så ”kedeligt” som et opsamlingsalbum. (”Kedeligt” – ikke fordi jeg under aflytningen keder mig et eneste øjeblik, men fordi Ane Brun som sangskriver selv har kvaliteter, hun ikke her tager i anvendelse).

På albummet hører man hendes hidtil bedste cover-versioner af andres numre. Det vil sige numre, som hun tidligere har indspillet og udgivet, og som andre har skabt fundamentet under. Det er numre som ”Halo” (Beyoncé), ”True Colours” (Cindy Lauper), ”All My Tears” (Emmylou Harris), ”Make You Feel My Love” (Bob Dylan og siden Adele), ”Big in Japan” (Alphaville) og ”By Your Side” (Sade). Fælles for de nævnte numre er, at de alle i Ane Bruns udgave er blevet streamet mere end 20 millioner gange – på Spotify alene.

At så mange har fået øje på / øren for Ane Bruns kvaliteter er kun rimeligt. For hendes kvaliteter står i kø: Hendes vokal er i alle facetter sublim; hendes minimalistiske arrangementer og stilsikre produktioner fremmer i enhver forstand sangenes styrker; hvorfor jeg f.eks. sidder tilbage, ramt og (be)rørt. Når jeg for eksempel hører Ane Brun versionere Radioheads ”How to Disappear Completely”, så er der klart en anden tyngde i sprog og tone end i originalen. Det er dét, hun kan – Ane Brun: finde ind til nerven i den enkelte sang, i alle henseender tilføje tyngde og skærpe lytterens fokus og oplevelse.

Som en anden psykolog piller hun lag efter lag af løgene – og der står vi så, pludselig, med et direkte kik til kernen. Og det fascinerende er, at kernen i det ene løg minder om kerne i det andet – uanset om det oprindelige løg er blevet vist frem af Nick Cave, The Beatles, Sade, Elvis Presley eller Radiohead.

At fremhæve ét nummer som bedre end et andet er næsten umuligt, for Ane Bruns bundniveau er højt. Alligevel vil jeg vove at sige, at versioneringen af Radioheads ”How to Disappear Completely” for mig står som et højdepunkt i hele bagkataloget.

*****  /  Balloon Ranger Recordings  /  41 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share