Henrik Lindstrand: Klangland

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Hvis man ikke vidste det, ville man ikke ud fra Klangland kunne gætte, at den svenske multiinstrumentalist Henrik Lindstrand har været en integreret del af det danske rockband, Kashmir. For han har flyttet sig meget. Er nærmest, når man lytter til hans nye album, blevet en svensk pendant til de to nu afdøde forbilleder, japanske Ryuichi Sakamoto og italienske Ennio Morricone. Heri ligger, at den genre, Henrik Lindstrand nu bevæger sig indenfor er den neoklassiske, den cinematiske.

Efter senest en trilogi (tre plader) med soloklaver er det nu et større udtræk, Henrik Lindstrand har kørt i stilling. Han har nu skrevet et arrangement for klaver og strygere. Og i et åbenlyst frugtbart samarbejde med dirigenten Robert Ames fra London Contemporary Orchestra skabt et storladent udtryk, der ligeledes er cinematisk, neoklassisk.

Musikken på Klangland er rund, blød, melodisk. Ikke kedelig! Men stor, stringent. Melankolsk, magnetisk, magisk. I flere passager smuk. Endda overvældende. Og ja, jeg bliver betaget, berørt. Og dybt fascineret over Henrik Lindstrands evne til at forene noget, der minder om et afsæt i den helt enkle, svenske visetradition med noget, der minder om et favntag med den helt store, globale, cinematiske tradition. Et nummer som ”Gammafly” sender f.eks. mine tanker ud i retningen af en stribe film. Men jeg behøver ikke billederne. Musikken i sig selv rummer en stemning, en tristesse. Et nummer som ”Tumlare” rummer tilsvarende en stemning, en boblende udfoldelse.

I den forstand er Henrik Lindstrand blevet noget nær nordisk mester udi den stemningsskabende musik. Og det kan sikkert tilskrives flere sammenfaldende kvaliteter og omstændigheder. Mit gæt vil være, at hans talent, hans faglige evner, hans blik, professionelle rutine og personlige visioner – hans hele nye udtryk har noget med hans alder at gøre. Han søger i hvert fald roen, det meditative, det smukke. Når jeg hører nummeret ”Tuvstarr” tænker jeg, at det egner sig til en himmelfart, et sidste farvel.

*****  /  One Little Independent Records  /  40 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share