Teitur & Aarhus Jazz Orchestra: Songs From a Social Distance

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Man ser det for sig. Teitur var – som alle vi andre – mere eller mindre bag lås og slå, da Corona-pandemien i begyndelsen af 2020 ramte verden, lande lukkede ned, mundbind blev påbudt og regler om at holde (såkaldt) social afstand blev indført.

Sommeren samme år, efter at restriktionerne første gang var blevet løftet en smule, indfandt en amerikansk forfatter, Roy Freirich, sig på et posthus i Californien for at sende en bog til sin færøske ven. Da han erfarede, hvor dyr forsendelsen ville blive, vendte han hjem – med bogen i hånden. I stedet sendte han en mail til Teitur, og den mail blev til flere – frem og tilbage mellem de to – forfatteren og singer-songwriteren. Og de mails og i øvrigt den digitale udgave af bogen – de blev afsæt for materialet til Teiturs & Aarhus Jazz Orchestras nye, fælles album, Songs From a Social Distance.

Uvidende om mailudvekslingen bestilte Aarhus Jazz Orchestra nemlig – helt i tråd med den herskende tendens til at bryde med traditioner og indlede samarbejder med solister fra andre genrer – noget musik fra Teitur, og i dag står vi alle med resultatet – nogle tekster af Roy Freirich; nogle kompositioner og arrangementer af Teitur; og en eminent forløsning af Teitur og Aarhus Jazz Orchestra og dets dirigent, Søren Møller. Kort sagt – et mesterligt album.

I tilfældet her skrev Teitur nye sange / ny musik specifikt til det århusianske big band, og klart nok bekræfter sangene og musikken, at Teitur er en komponist og solist, der formår at tænke i helheder og vurdere hvilke lydflader og ”billeder” eller stemninger, der fremmer visionerne. Samtidig formår han, som en anden Jan Sonnergaard (den danske forfatter, der i sin tid debuterede med en novellesamling med den uladsiggørlige titel, Radiator) at skabe lyrisk kunst ud af selv banale, hverdagslige sager. Åbningsnummeret på Songs From a Social Distance hedder for eksempel Gmail Needs My Password Again og det følgende nummer, Forgot My Sunglasses. Mindre romantisk / litterært kan det dårligt blive. En sang bærer titlen: Filling Out a Form. Men ret skal være ret: Teitur og big bandet har skabt et smukt og vedkommende, ja, stort værk, der udsender et lys af overskud og ægthed; teknisk og kunstnerisk snilde. I godt tre kvarter er jeg underholdt – draget af et sammenhængende hele, der i enhver forstand aftvinger dyb respekt.

*****  /  Arlo & Betty Recordings/Stunt Records  /  46 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share