Jakob Buchanan: Song & Wind

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazzkomponist og –trompetist, Jakob Buchanan, har siden udgivelsen af det ambitiøse mesterværk, Requiem, i 2015 placeret sig noget nær toppen af poppen indenfor den sakrale / symfoniske jazz.

Kun ganske få andre, nulevende, danske jazzkomponister fremstår så ambitiøse og værkorienterede indenfor den nævnte genre / det nævnte genremiks som Buchanan.

Det værste for Buchanan er nok, at han (siden årene, der ledte op til Requiem) ofte har fået slået et stort brød op – værkerne er helt sikkert krævende (både for komponisten og arrangøren, Buchanan – mindre for de medvirkende og lytterne). Men det forløsende for den kunstneriske investor, Buchanan, må også være, at værkerne i kraft af vedholdenheden ender ud i grandiose, storslåede mesterværker. Song & Wind er ingen undtagelse.

Selv spiller han på dette nye mesterværk flygelhorn og med sig i forløsningen af værket har han Aarhus Jazz Orchestra under ledelse af Carsten Seyer-Hansen foruden Det Kongelige Kapels kor og slagtøjsekvilibristen, Marilyn Mazur. Genren? Den er sakral, symfonisk jazz for solist, stort orkester og stort kor. Og som lytter? Ja, jeg føler mig i hvert fald taget i hånden fra start til slut på en musikalsk rejse, der på en gang er præget af respekt for den klassiske musik; af de historiske værker for kor; og af den stort anlagte, symfoniske jazz og rock. Samtidig føler jeg mig udfordret, stimuleret, ja, endda animeret til at tænke over liv og død.

Musikken er stærkt fokuseret og struktureret. Kontemplativ. Men den er også åben, eksperimentel og i et vist omfang eklektisk. Dette sidste især takket være Mazurs indsats.

På mange måder føler jeg, at Song & Wind er et kapitel 2 til Requiem – hvis man ellers kan forestille sig, at der efter et rekviem er et postludium. Konstellationen – solist, Aarhus Jazz Orchestra, Seyer-Hansen og Mazur. Kun koret er afgørende nyt. På Requeim var det Aarhus Domkirkes Drengekor, der medvirkede.

Som på Requiem er musikken og librettoen på Song & Wind melankolsk, emotionel, markant. Æterisk skøn. Men også ekspressiv, insisterende, alvorlig.

*****  /  Our Recordings  /  49 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share