Andreas Røysum Ensemble: Mysterier

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den norske komponist og klarinettist, Andreas Røysum, er med sit 12-mand store ensemble klar med sit tredje album, Mysterier. Et viltert, bæsten bastard-agtigt jazzalbum, der nok refererer til nogle af jazzens koryfæer, men også klart berører genrer som folk og folkrock. Der er, som på ensemblets første to udgivelser, noget fanden-i-voldsk, kantet og krasbørstigt over de uhøjtidelige kompositioner, som for størstedelens vedkommende er nye, skrevet af Røysum. Hans kompositioner møder nogle traditionelle musikstykker, men alt hænger sammen i den retrospektive lyd, som – for jazzens vedkommende – giver associationer til navne som Albert Ayler og Don Cherry – men også – for folkemusikkens vedkommende – til traditioner som f.eks. dem, vi kender fra Balkan og britiske folkrock-grupper som f.eks. Jethro Tull. Besætningen, der består af Andreas Røysum, Henriette Eilertsen, Signe Emmeluth, Marthe Lea, Erik Kimestad Pedersen, Øyvind Brække, Hans P. Kjorstad, Joel Ring, John Andrew Wilhite, Christian Meaas Svendsen, Andreas Wildhagen og Ivar Myrset Asheim, er denne gang blevet udvidet med sangerinden, Sofie Tollefsbøl. Hun tilfører den ofte voldsomme musik en blødhed, der formilder denne lytter. Når hun f.eks. indledningsvist synger a cappella på nummeret, Barbry Allen – efter det kaotiske nummer, Brugata Boogie – finder jeg for et øjeblik fred igen, efter at alle mine sanser har været på overarbejde.  

***  /  Motvind Records  /  43 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share