Marius Neset: Geyser – Live at Royal Albert Hall – BBC Proms

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den legendariske koncertsal i det centrale London, Royal Albert Hall, har igennem de seneste mange årtier været stedet, hvor de gamle, flere uger lange, britiske promenadekoncerter, som begyndte helt tilbage i 1895, afholdes.

Man skal stå tidligt op for at få billetter til disse (årligt) tilbagevendende koncerter under the BBC Proms – den klassiske musikfestival er simpelthen et tilløbsstykke.

I løbet af festivalen kan man hver sommer høre store, gamle værker og de royale og folkelige naboer – nationalsange som God Save the Queen, Pomp and Circumstance og Rule Britannia (disse sange synger publikum naturligvis med på, alt imens de patriotisk vifter med britiske flag) – foruden nye sager, der grænser op til andre genrer.

The BBC Proms bad for nogle få år siden den norske jazzsaxofonist, Marius Neset, skrive et nyt værk – til egen kvintet og nogle musikere fra London Sinfonietta – til uropførelse under The BBC Proms i 2022. Geyser blev titlen på værket. Og albummet, Geyser, er liveoptagelsen fra uropførelsen / verdenspremieren.

Geyser er et overrumplende værk i otte satser. Et værk, der samlet set er som et landskab af gejsere, pludselige stråler af vand, damp og urkraft, der i momenter afløses af en lige så overrumplende stilhed og igen – nye gejsere springer, stilheden hersker, gejsere springer. Værket er muligvis et stort skridt ”for mankind”, men helt sikkert et stort skridt for Marius Neset – som menneske og komponist.

Marius Neset og hans kvintet – der i øvrigt tæller pianisten Ivo Neame, percussionisten Jim Hart, bassisten Conor Chaplin og trommeslageren Anton Eger – plus de nitten musikere fra London Sinfonietta, der med sikker hånd ledes af Geoffrey Paterson – forløser værket med noget, der minder om naturlig autoritet og akkuratesse. De formår at levendegøre Nesets visioner. Og da netop de – visionerne – har været så markante, er musikken blevet markant, ekspressiv, særegen. Hør f.eks. anden sats, On Fire, og du vil nok forstå, hvad jeg mener. Eller hør fjerde sats, Under the Surface, vil du have have et øjebliks stilhed.

Værket er gennemført, udfordrende, sine steder smukt, konstant stærkt og dramatisk, som den nordatlantiske urnatur.

****  /  ACT Music  /  63 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share