Espen Berg: Water Fabric

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Han er kun 40 år, og alligevel er han allerede nu en toneangivende jazzkomponist og –pianist i hjemlandet, Norge. Espen Berg har udgivet en halv snes plader i eget navn (solo- og trioplader mestendels), men han har også indspillet med andre norske musikere og turnerer flittigt med (ikke bare egne sager, men også) andre musikere og deres materiale – blandt andre Hildegunn Øiseth Quartet, A Tonic For The Troops og Silje Nergaard.

Hans eget nye album, Water Fabric, adskiller sig ret markant fra hans tidligere, som ellers har indbragt hædrende omtale i flere internationalt anerkendte medier (flere af disse har udnævnt solisten i ham til den naturlige og værdige arvtager efter Keith Jarrett). Med sig på Water Fabric har Espen Berg nemlig en sekstet af håndplukkede, højt profilerede, norske musikere: Harpreet Bansal (violin), Hayden Powell (trompet og flygelhorn), Ellie Mäkelä (bratsch), Per Oddvar Johansen (trommer) og Joakim Munkner (cello).

Af navnerække og instrumentering kan man udlede, at musikken på Water Fabric genremæssigt er et miks af moderne jazz, klassisk musik (læs: kammermusik), neoklassisk musik, folkemusik og traditionel musik. Genremikset er gennemført smukt, i passager sfærisk, luftigt, minimalistisk. Men aldrig kedeligt. Musikken er spontant komponeret eller ren improvisation. Og alligevel er den tilgængelig. Og, ja, smuk. Især vil jeg fremhæve numre som Sun Glacier, 1914 og Acres of Dew som særligt formfuldendte resultater af den spontane improvisation, som selvfølgelig bunder i en fortrolighed med alle de nævnte stilarter, sammenspillets kunst o.lign.

Water Fabric er oprindeligt skrevet på bestilling af Jazzfest Trondheim i 2020. Det er  det andet store værk, Espen Berg skriver på bestilling af netop den jazzfestival, og jeg vil antage, at både den og samarbejdspartnerne, Maijazz Stavanger og Oslo Jazzfestival, har været begejstrede. Det, sekstetten har indspillet, er i hvert fald respektindgydende og bemærkelsesværdigt – tydeligt skabt af en moden kunstner, der f.eks. formår at se det uperfekte og upolerede som en naturgiven gave.

*****  /  Odin Records  /  60 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share