Mads Fisker: En pamflet om ingenting

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Uden at kunne vide det med sikkerhed, vil jeg tro, at danske Mads Fisker i bund og grund er et politisk engageret, måske endda progressivt menneske. I hvert fald får jeg det klare indtryk, at han vil bidrage til en generel bevidstgørelse; bidrage til eksistentielle overvejelser om, hvordan vi som mennesker er til stede i verden og bruger af dens ressourcer. Hans foreløbige, kunstneriske virke, herunder hans nye album, En pamflet om ingenting, styrker det indtryk.

Sangene og til dels musikken på det nye album giver associationer til 1970’ernes protestsange om dette og hint. En pamflet om ingenting er én lang, men også – vil jeg mene – ret (for) simpel refleksion over størrelser som forbrug, hamsterhjul, klimaforandringer o.lign. (Lige så simpel som nogle af venstrefløjens musikalske refleksioner og reflekser i 1970’erne).

Dét Mads Fisker søger er – langsommelighed, nærvær i naturen, alt andet end nye produkter. Selv giver han endda udtryk for, at han søger en ukonventionel, musisk formel – som et modtræk til tidens hurtige popmusik – fordi han vil give lytterne bedre mulighed for at lytte og forstå budskaberne. Men jeg vil hævde, at hans dogme spænder ben for projektet; at det hele netop bliver for konventionelt og unuanceret.

Optagelserne er lavet med båndmikrofoner. Guitarerne er indspillet flere gange, og det hele er blevet sat sammen som en collage. Og alt det kan der for så vidt godt være en pointe i. Men selv føler jeg mig altså kastet tilbage til en tid og nogle bannere, hvoraf det fremgik, at alt var sort/hvidt og simpelt. Så mig fanger han ikke synderligt med sin lyd og lyrik.

Mads Fisker sekunderes af sit band, Ribe Amt (der består af Sebastian Fibiger på trommer, Laust Moltesen på guitar, Asger Thomsen på bas og Jon Sensmeier på saxofon), foruden Ben Rodney på trompet, Lucas Forch på klaver, synth og rhodes og Marc Facchini på vokal. Sidstnævntes stemme og frasering trækker klart i retningen af 1970’erne og fortiden, snarere end nutiden og fremtiden. Og så bekræfter den min tese: at æstetikken er lavt prioriteret.

**  /  MF Death  /  37 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share