Arctic Assembly: Arctic Assembly

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Arctic Assembly er et usædvanligt band, og debutalbummet – Arctic Assembly – resultatet af et usædvanligt projekt.

14 vidt forskellige sangskrivere og musikere fra Norden – helt præcist fra Grønland, Færøerne, Danmark, Island og Sverige – blev med chefen for Arctic Sound Festivalen Jacob Frobergs mellemkomst inviteret ind i et musisk eksperiment.

I Nuuk i Grønland skulle de under ledelse af Simon Bekker tage del i en boot-camp og i løbet af nogle få dage skrive og indspille et album og i umiddelbar forlængelse heraf optræde på festivalen i Sisimiut med det nye materiale.

Bekker havde før gennemført et tilsvarende dogmeprojekt i det jyske sangskriverkollektiv, Keminova Cowboys, og som et resultat heraf udgivet to album: Prinsessen af Jylland (2017) og Cirkus Danmark (2020). Dét projekt havde Froberg på afstand fulgt med i. Nu ville han initiere / skabe en nordisk pendant, og Arctic Assembly blev resultatet af det initiativ.

I projektet, ja, i Arctic Assembly indgik / indgår 14 sangskrivere / musikere: Naja P (GL), ZAAR alias Sara Flindt (IS), Inunnguaq Petrussen (GL), Lea Kampmann (FO), Tûtu alias Gustav Lynge Petrussen (GL), Beinir Troest (FO), Rasmus Johansen fra Fly alias Telestjernen (DK), Jorsi Sørensen (GL), K.óla (IS), Esben Svane (DK), Francesca Vincentie (SE), Steffen Lynge (GL), Glenn Møller (GL) og Simon Bekker (DK).

De 14 blev sat sammen, på tværs af nationaliteter, sprog og kulturelle / kunstneriske (læs: genremæssige) udgangspunkter, og med afsæt i deres respektive bagager og de fastlagte dogmer opstod materialet, der kan betegnes som eklektisk: 12 sange om sorger og glæder – sunget på de 5 repræsenterede sprog foruden engelsk. Da tiden, som følge af projektets dogmer, var knap, måtte de 14 samarbejde og gå med intuitionen snarere end fordybelsen. Og man er ikke i tvivl, når man hører resultatet: Deltagerne har virkelig været åbne overfor hinanden; villige til selv at træde i karakter; villige til at give andre plads; villige til at tage afsæt i og smelte forskelligartede sprog, kulturer og genrer sammen. Som konsekvens er albummet, Arctic Assembly, blevet mangeartet, ja, facetteret. Sangene og musikken stikker i noget forskellige retninger – der er lidt folk, lidt pop, lidt electronica og lidt singer-songwriting over udtrykket – og dog er der en rød tråd igennem materialet som helhed, en sammenhæng.

Nogle sange er dog klart bedre end andre. Bedste er åbningssangen, “Isumatt”, med Naja P, Lea Kampmann og Katrín Helga Ólafsdóttir alias K.óla. Den fremføres meget smukt og som noget helt ekstraordinært på grønlandsk, islandsk og færøsk i en og samme sang.   

****  /  Eagle Vision Records  /  38 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share