Makrokosmos Orchestra: Dissolve

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Makrokosmos Orchestra er et nyt, amerikansk jazzorkester under ledelse af komponist og guitarist, Richard Nelson, og til dels komponist og saxofonist, Tim O’Dell. I bandet indgår hele 15 musikere, og af samme grund minder det kunstneriske udtryk om det, man hører, når et moderne big band optræder. Vel er der større heller i musikken på Dissolve, end man sædvanligvis hører i et big bands musik, men dét kan lige så vel skyldes kompositionerne og arrangementerne som besætningens omfang. Heller hører man f.eks. i nummeret Float, der er et af det korte albums bare tre lange kompositioner / suiter. I det hele taget er der noget særligt over Float – og det, tror jeg, skyldes netop det organiske sammenspil mellem det ekspressive og roen. I de vederkvægende, rolige momenter, er det især Tim O’Dell, der brillerer. Men hans mulighed for at brillere skyldes mest af alt, at Richard Nelson har skabt et rent, resonant og klart, på én gang enkelt og komplekst musikstykke, som genremæssigt er som et miks mellem moderne bigband-jazz og moderne kammermusik. Kvaliteterne til trods er det dog som om, musikken taler til intellektet snarere end hjertet – og det skaber, oplever jeg, en beklagelig afstand mellem udøverne og lytteren.

***  /  Adhyâropa Records  /  39 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share