Little North: While you Wait

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazztrio, Little North, har i de senere år (især siden Corona-pandemien) markeret sig ganske godt herhjemme – både i eget navn og sammen med andre, for eksempel Nana Rashid. Men nu har trioen åbenbart også fået trang til at komme ud at rejse med musikken. I hvert fald har trioen taget springet fra det danske mikrolabel, April Records, til det tyske makrolabel, ACT Music, som i forvejen har en del svenske musikere (og nogle få danske) i stald. (De danske kunstnere, der i forvejen udkommer på ACT Music, er Cæcilie Norby, Janne Mark og Carsten Dahl).

Little North’s musik kan kaldes nordic noir. Det er en moderne, dynamisk, minimalistisk, ofte sfærisk form for instrumentaljazz, som har en iboende nordisk, melankolsk klang – som den, der manifesterede sig med svenske Jan Johansson i 1960’erne og siden blandt andre Esbjörn Svensson Trio sidst i ’90’erne og i ’00’erne. Esbjörn Svensson (som døde alt for tidligt i 2008) var en af de mange svenske musikere, som udkom(mer) på ACT Music – har var i sine ti sidste leveår det ubestridt største navn på ACT.

Af de otte numre, der har fundet vej til Little Norths første album på det tyske label, While You Wait (trioen har tidligere udgivet fem studiealbum i perioden fra 2016 til 2023) er der flere, der meget præcist matcher kvaliteterne i nordic noir – det er numre som ”While You Wait” og ”Colors”. De nævnte numre er i enhver forstand af høj kvalitet – melodisk, harmonisk, dramaturgisk, teknisk. De er smukke, facetterede og helstøbte. Dragende ganske enkelt. Andre numre, ”Terrible Seads” eksempelvis, er voldsomt pågående – takket være Little North’s gæst, den norske trompetist Oscar Andreas Haug og hans instrumenthåndtering, som både er exceptionel og voldsom.

Little North består af pianisten Benjamin Nørholm Jacobsen, kontrabassisten Martin Brunbjerg Rasmussen og trommeslageren Lasse Jacobsen. De tre har fulgt hinanden, siden de var studiekammerater på Rytmisk Musikkonservatorium – i øvrigt sammen med Oscar Andreas Haug – og i dag udgør de en sammentømret organisme. Sammenspillet musikerne imellem forekommer på én gang intuitivt, let og massivt, tight og frit. Med While You Wait kan Little North af samme grund godt gå hen og få endnu en DMA Jazz-pris – for albummet er virkelig vellykket. Lydbilledet mere voldsomt, end hidtil. Og det kan måske være en indikation af, at trioen er på vej i en nye retning. Hvem ved?

*****  /  ACT Music  /  41 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share