Gábor Bolla: Find Your Way

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk og i tidsskriftet CULTURES #8

Ungarsk jazz! Det er nok de færreste danskere, der har stiftet bekendtskab med fænomenet, men det findes. Jazzsaxofonisten, Gábor Bolla, er imidlertid ikke bare ungarer, han er også sigøjner, og – dermed, fristes man til at sige – en selvlært, temperamentsfuld og ekspressiv musiker. Sammen med ungdomskammeraten, pianisten Robert Lakatos, som også er ungarsk sigøjner (men som noget ekstraordinært: klassisk uddannet pianist) og tre andre musikere – to schweizere og endnu en ungarer – har Bolla med en uskolet approach til både sit instrument og valg af genre skabt et fornyende, østeuropæisk album med improvisationen i højsædet. Bolla har hentet inspiration hos navne som Béla Bartók, Thelonious Monk, Stevie Wonder og Django Reinhardt.  Men han formår også at bane sin egen vej indtil jazzmusikkens kerne. Han formår at favne vidt – fra balladens enkle udtryk til avantgardismens komplekse ditto – og skabe et sammenhængende hele. Find Your Ways bedste skæring er og bliver dog John Lewis’ Django – et helt enkelt nummer, som – at dømme efter den melodiske skønhed, der udgår fra det – står Bollas hjerte nært.
****
ACT Music

58 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.