Hassan Loo Sattarvandi: Belejring

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Han er svensk forfatter af iransk afstamning – en forfatter, der i sit ”nye hjemland” kaldes et litterært stjerneskud. Men måske er prædikatet lidt for velmenende, for hans nye roman, Belejring, besidder ikke de litterære kvaliteter, der gør romanen ”stor” eller forfatteren til et ”litterært stjerneskud”. Belejring, der er skrevet i skæret af flammerne fra de brændende bål og biler i Stockholms forstæder, handler om ungdom i Sverige, set igennem en 15-årig 2Gers optik. Romanen er udformet som en monolog fortalt af teenageren til en imaginær fortrolig og handler 1) om hans flertydige forhold til den hjemmegående, psykisk ustabile mor, som trods en årrække som enlig stadig ikke erkender, at hendes mand har forladt hende og 2) om hans flertydige forhold til skolen, de velmenende lærere, lektierne og kammeraterne. Caspian ”spiller” sej for at begå sig blandt ”vennerne”, men han vil i virkeligheden gerne noget andet, hvilket han ved, og hvilket lærerne minder ham om. Men det er i skildringen af flertydighederne og interessekonflikterne, at romanens svagheder træder frem. Sproget, refleksionsniveauet og handlingerne er nemlig ikke på troværdig vis afstemt det forhold, at monologen føres af en 15-årig. Derfor bliver forfatterens valg af fortælleform et konstant forstyrrende irritationsmoment.

Roman  /   ***  /   Forlaget People’s Press  /  240 sider  /  Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share