Louise Damløv & Cecilie Kallestrup: Tre meter fra Breivik

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

De to DR-journalister, Louise Damløv og Cecilie Kallestrup, fik i foråret 2012 til opgave at følge retssagen mod Anders Behring Breivik – manden bag bombeattentatet mod regeringskvarteret i Oslo og massakren mod de unge socialdemokrater på Utøya i juli 2011. I ti uger rapporterede de to unge journalister live på dr.dk (herunder på sitets live-blog) fra deres plads i retssalen. Her sad de, tre meter fra Breivik, og skildrede stort og småt, iagttagelser og især egne oplevelser, indtryk og følelser. Det var dén gang. Men nu, i bogen, Tre meter fra Breivik, forsøger de altså at samle alle deres indtryk til ét samlet, personligt vidnesbyrd om retssagen. Både terroren og den efterfølgende retssag var naturligt nok ekstraordinært dramatisk, og dét er sikkert grunden til, at de to journalister ikke har formået at bringe sig selv ud på afstand af stoffet og at perspektivere det. De to unge journalister er således kommet til at spærre udsigten til det virkeligt interessante, idet de har valgt at fokusere beretningen ind omkring egne oplevelser, indtryk og følelser – som troede de, at læseren var mere interesseret i disse end i nuancerede iagttagelser og fakta knyttet til begivenheden. De to forbryder sig så at sige mod princippet: ’Don’t tell it, show it’. Og netop dét afstedkommer hos denne læser en tilbagevendende irritation under læsningen af det, der kunne være blevet en retshistorisk hjørnesten.

**  /  Informations Forlag/DR  /  232 sider  /   Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share