Chinua Achebe: Trives ej længere her

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Nigerianske Chinua Achebe (født 1930) døde i 2013 og dét med en status som faderen til moderne afrikansk litteratur. Achebe nåede forinden at få bøger oversat til mere end 50 forskellige sprog, nåede at se dem blive solgt i milliontal og nåede at modtage den fornemme Man Booker Prize for sit forfatterskab (i 2007). Kun fire af hans romaner er imidlertid blevet oversat til dansk, heraf to indenfor det sidste års tid – begge udgivet af Bechs Forlag. Trives ej længere her er en af disse, en roman om en ung mand, Obi Okonkwo, som af sit provinsielle og meget traditionelle landsbysamfund, afsides i Nigeria, sendes til London for at studere – med det for øje, at han skal komme tilbage og støtte landsbysamfundets videre udvikling, økonomisk og politisk – via en position i statsadministrationen i Nigerias hovedstad. Unge Okonkwo vender da også tilbage til sit hjemland – efter de overståede studier – som en idealistisk mand, der både ønsker at tilbagebetale sin gæld til landsbysamfundet, gøre op med landets traditionen for at bestikke og modtage bestikkelse og for i det hele taget at tage del i en moderniseringen af landets administration. Opholdet i England har givet ham en moralsk bevidsthed. Men det har også gjort ham til en mand, der rationelt gør op med irrationelle traditioner. Og netop dét – kombineret med, at han snart selv løber ind i økonomiske problemer og forelsker sig i en ”forkert”, ”stemplet” kvinde – gør, at han bliver fanget i en fælde, må gå på kompromis med egne idealer og svigte sin elskede og i øvrigt sine forældre og det landsbysamfund, der finansierede hans sociale opstigning. Romanen er skrevet sådan, at man som læser rammes af åndenød på Okonkwos vegne. Man lider med ham, når han – mere eller mindre tvunget af omstændighederne – 1) selv begynder at acceptere bestikkelse og 2) selv begynder at strides mellem det traditionelle og moderne og tilpasse sig det traditionelle og irrationelle. Der er noget stilfærdigt over hele Achebes fortælling, noget underspillet. Og det er på den baggrund, hovedpersonens tilpasning til herskende vilkår som korruption og tradition bliver så forstemmende at læse om.

Roman  /  ****  /  Bechs Forlag  /  156 sider  /  Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share