Iro Haarla Quintet: Ante Lucem

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Den finske pianist, harpenist og komponist, Iro Haarla, har med Ante Lucem begået en helt usædvanlig magtdemonstration af en suite for jazzkvintet og symfoniorkester. Suiten blev uropført ved Umeå Jazz Festival i det nordlige Sverige i oktober 2012, og det er optagelser herfra, der nu udkommer på tyske ECM. Iro Haarla er uddannet pianist og komponist fra Helsinkis Sibelius Akademi og i jazzimprovisation hos Heikki Sarmanto, og Ante Lucem er egentlig en foreløbig kulmination på det brobyggeri, hun siden har været optaget af – et brobyggeri mellem den klassiske musik og jazzen. Hun er klart inspireret af Jean Sibelius, men også af eksempelvis Arvo Pärt og af Paul Bley, som med sin ”silence and dissonance” nok er den, der har sat det største præg på Haarlas musik. Suiten, Ante Lucem, består af fire separate, men tæt forbundne melodiske musikstykker, som alle involverer Haarlas jazzkvintet og Norrlands Operans Symfoniorkester under ledelse af Jukka Iisakkila, og som alle er kendetegnet ved en form for kamp mellem det mørke og det lyse. Sine steder er musikken som et turbulent brus, sine steder som en delikat stilhed. Men hele tiden er der et drama på spil eller i vente, noget nok naturligt, men også til tider stærkt udfordrende. Som helhed betragtet er suiten respektindgydende som naturen selv.

*****  /  ECM Records  /  67 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share