Hamasyan / Henriksen / Aarset / Bang: Atmospheres

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE    Titlen på dette dobbeltalbum er meget sigende. Musikken er atmosfærisk eller sfærisk, for at være mere præcis – skabt af den armenske pianist, Tigran Hamasyan, og af de tre norske sidemen – trompetisten Arve Henriksen, guitaristen Eivind Aarset og Jan Bang, der sampler elektroniske lyde. Alle fire har i forskellige konstellationer før optrådt på udgivelser fra ECM, men det her er første gang, de fire spiller sammen. Dét gør de til gengæld så godt, at jeg vil ønske, der kommer mere fra konstellationens side. Musikken, der på mange måder fremstår som en sakral form for moderne kammerjazz er tæt forbundet til gamle folkemelodier af primært armensk afstamning. Enkelte af musikstykkerne er specifikt skrevet af Komitas Vardapet (1869-1935) – en armensk præst, musikforsker, komponist, arrangør, sanger og korleder. Men alt forvanskes og raffineres af det nutidige kollektiv, som individuelt demonstrerer musikalitet af sjælden styrke, sammen udviser sans for sammenspillets finesser og både mestrer det gamle og det improvisatorisk nye. Atmospheres er sanseligt smukke soundscapes.

*****  /  ECM Records  /  89 min.  /  Også anmeldt i tidsskriftet Cultures

Please follow and like us:

  • 0
  • Share