Adam Baldych Quartet: Sacrum Profanum

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den polske jazzviolinist, Adam Baldych, er især kendt for sit samarbejde med norske Helge Lien Trio. Men hans nye album i eget navn er af en kunstnerisk styrke, der gør, at han for sit eget virke bør løbe med opmærksomheden. For Sacrum Profanum er et meget vellykket og gennemført smukt album med på den ene side sakral, klassisk musik af ældre dato og på den anden side, egne, originale kompositioner af jazzet karakter. Baldych har været optaget af de gamle mestre – f.eks. Hildegard von Bingen, Thomas Tallis og Gregorio Allegri – og deres tidløse musikalske sprog. Så optaget, at han har fået lyst til at spille deres musik. Men også til – med afsæt i deres tonesprog – at lave ny musik, der matcher. Kort sagt: at kombinere den gamle, klassiske lyd med moderne, improviseret frihed. Resultatet er ikke neoklassisk. Slet ikke. Men en forunderlig, æstetisk gennemført, sakral form for musik, der på en gang emmer af velordnet struktur og åbne klangflader. Det er respektindgydende, det han har skabt! Aldeles imponerende. Spændstigt. Dynamisk.

***** / ACT Music / 51 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share