Clara Bryld: Poems of a Decade

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Clara Bryld boede i sin barndom på noble Frederiksberg Allé. Hun er ud af en klassisk, intellektuel elite; er vokset op med gammeldags dyder; og har, som hun selv formulerer det, ”aldrig været street”. Snarere rundet af det kongeblå og konservative.

Falder talen på hendes sange og musik er det det samme: ”Jeg kan ikke løbe fra, at det lydbillede, jeg har inde i hovedet, stammer fra den klassiske musik.” Sagt med andre ord: Clara Bryld er ikke en poppige i gængs forstand. Personligt vil jeg da også hælde til at genrebetegne hendes sange og musik som kammerpop.

Vel er den elektriske guitar et centralt placeret instrument i lydbilledet, generelt. Men det er strygerne, klaveret og de andre akustiske strengeinstrumenter, der er dominerende. Og dét – kombineret med de atypiske akkorder, de luftige og legende, musikalske arrangementer og de harmonisk eksperimenterende vokaler – gør, at jeg sidder tilbage med det indtryk, at jeg lytter til en helt særegen stemme / fortæller faktisk. Hendes tekster er som fortællinger, man ser billeder for sig, når man lytter sig ind i teksterne – bare tage nummeret ”Fields” som eksempel.

”Fields” er som størstedelen af de øvrige numre på pladen bygget op omkring en gennemarbejdet tekst, en næsten reciterende vokal og et helt enkelt musikalsk tema, som i løbet af 3-4-5 minutter udfoldes og tilføres bevidsthedsudvidende ornamenteringer – musisk og tekstuelt.

Clara Bryld er endnu en af disse danske singer-songwritere, der vitterligt kan noget med teksterne – de engelske tekster; og med minimalismen; og fortællingerne. Jeg vil tillade mig at sige, at hun i den henseende kan kategoriseres som værende i bås med en mere kendt, danske singer-songwriter, der også synger på engelsk, nemlig Agnes Obel. Også hun læner sig op ad den genre, vi populært kalder neoklassisk musik eller artpop.

Tilhører du typen, der lytter til Agnes Obel, kunne du altså også været interesseret i at lytte til Clara Bryld.

Helt generelt kan man sige, at Poems of a Decade kredser om det at blive voksen og ansvarlig og ramt af udfordringer; om det at drømme og udvikles; og det at blive ramt og grundskudt. Og det er altså emner, Clara Bryld har et godt greb om. Og som hun formidler med stilbevidst sikkerhed.

****  /  Luise Music  /  44 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share